Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) παρουσίασε τη Δευτέρα, σε διάσκεψη Τύπου, το έργο του για την περίοδο «Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021» και υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας.
Σε δελτίο Τύπου από τον ΠΔΣ αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις του Συμβουλίου του ΠΔΣ, του Νομικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, του Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεως, των Επιτροπών Καθορισμού Εξωδικαστηριακής Αμοιβής καθώς και των Επιτροπών του ΠΔΣ.
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι υψηλή προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση του δικηγόρου ως λειτουργού της δικαιοσύνης, βασικού πυλώνα στο κράτος δικαίου ως επίσης και του δικηγορικού επαγγέλματος. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό τον στόχο, επεξήγησε, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο λειτούργημα καθώς και η συνεχής επιμόρφωση των δικηγόρων.
Μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν κατά τη διάσκεψη Τύπου ήταν η επείγουσα αναγκαιότητα ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης χωρίς άλλη ολιγωρία, για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της Δικαιοσύνης, στο σύνολό του.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, η εξασφάλιση λειτουργικής και αποτελεσματικής δικαιοσύνης λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του τόπου και της κοινωνίας.
Αναδείχθηκαν επίσης η συμμετοχή του ΠΔΣ στην εφαρμογή του i – justice, στη διαδικασία ετοιμασίας του e-justice, στις προσπάθειες επιτάχυνσης της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λευκωσία καθώς και στη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Αναφορά έγινε και στον προβληματισμό σχετικά με τη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων που περιλαμβάνεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα της μεταρρύθμισης και τη γνωστή έκθεση των Ιρλανδών, Μαρτίου του 2018.
Επιπρόσθετα σημειώθηκε η προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας με στόχο η Κύπρος να καταστεί κέντρο διαιτησίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σημαντικό έργο αποτελεί η υλοποίηση του Έργου Επιδότησης των Ασκούμενων Δικηγόρων, που στόχο έχει την κατάρτιση των νέων δικηγόρων και τη χορηγία επιδόματος. Το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Ιδιαιτέρα εποικοδομητικές κρίνονται οι επαφές και η συνεργασία που αναπτύσσει ο ΠΔΣ με το Bar Council της Αγγλίας, το Law Society της Αγγλίας, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με το European Lawyers Foundation καθώς και με το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων του οποίου είναι μέλος. Στόχος είναι ο ΠΔΣ να συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του δικηγορικού κόσμου.
Για το έργο που έχει επιτελέσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο μίλησε η Αλεξία Κουντουρή, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για τον εποπτικό έλεγχο ο Γραμματέας του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής, για το Νομικό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης. Ο ταμίας του Συμβουλίου του ΠΔΣ Σταύρος Μαυρομμάτης ανέπτυξε θέματα που αφορούν το Ταμείο Συντάξεως, ενώ για την Επιτροπή Εξωδικαστηριακής Αμοιβής, μίλησε ο Σωτήρης Δράκος.
Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου – Παναγιώτου, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του ΔΣ, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου που έχουν ληφθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του παρόντος Συμβουλίου μέχρι σήμερα.
Η κ. Κωνσταντίνου – Παναγιώτου παρουσίασε επίσημα τα αποτελέσματα που έχει καταδείξει το Ερωτηματολόγιο της πρώτης Παγκύπριας Έρευνας για τους νέους δικηγόρους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο και ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή συνεργασία του. Η έρευνα αφορά ζητήματα μισθοδοσίας, εργασιακού περιβάλλοντος και ισότητας, επαγγελματικής κατάρτισης και συνταξιοδότησης και καταγράφει τις αντιλήψεις των νέων δικηγόρων της Κύπρου που ξεπερνούν αριθμητικά τις 2000.
Υπογράφτηκε (υπό την αίρεση έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο) το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΠΔΣ και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, στους τομείς επιστημονικής μελέτης, τροποποίησης, διαμόρφωσης και σύνταξης νομοθετικών ή κανονιστικών πλαισίων και κειμένων ή και στην υποβολή εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό, απλοποίηση, συμπλήρωση, ενοποίηση, κωδικοποίηση και αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας και την προώθησή τους μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, κατόπιν διενέργειας του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους σε Νόμους.
Πηγή: ΚΥΠΕ